- Een aantal bedrijven bracht donderdag de jaarcijfers over 2021 naar buiten.
- T-Mobile Nederland heeft nu bijna 2 miljoen mobiele klanten, de omzet steeg tot 2 miljard euro.
- Booking.com is ook weer positief over de toekomst, na moeilijke jaren lijkt het herstel van de markt nu door te zetten.
- Lees ook: Moederbedrijf Douwe Egberts ziet koffieverkoop aan horeca fors stijgen.
Een aantal bedrijven bracht donderdag de jaarcijfers over 2021 naar buiten. Daaruit blijkt dat T-Mobile Nederland goede zaken heeft gedaan. Het bedrijf zag het mobiele klantenbestand afgelopen jaar met 192.000 gebruikers groeien en kon ook 57.000 vaste klanten bijschrijven. Behalve de merken T-Mobile en Tele2 horen ook Ben en Simpel bij T-Mobile Nederland.
Booking.com, dat de afgelopen jaren geplaagd werd door de coronacrisis, ziet de toekomst ook weer zonniger in en merkt dat het herstel doorzet. Het bedrijf kwam woensdag later op de dag nog met de cijfers over het afgelopen jaar naar buiten.
Voederbedrijf ForFarmers zag de omzet ook flink stijgen, maar ziet tegelijkertijd dat de marges onder druk staan.
T-Mobile Nederland gaat 1 miljoen huishoudens voorzien van supersnel internet
De omzet van T-Mobile groeide bij het groeide klantenbestand in 2021 door tot meer dan 2 miljard euro, een groei van meer dan 6 procent. De bedrijfswinst nam met ruim 14 procent toe naar 635 miljoen euro.
Inmiddels maken bijna 7 miljoen mobiele klanten gebruik van het netwerk van T-Mobile Nederland en zijn er 739.000 klanten voor vaste aansluitingen.
Topman Søren Abildgaard is erg tevreden met de resultaten en het passeren van de mijlpaal van 2 miljard aan omzet. Volgens hem is er nu al 26 kwartalen op rij sprake van groei van het aantal klanten, ondanks de winkelsluitingen als gevolg van de coronamaatregelen. T-Mobile Nederland is nu de grootste mobiele aanbieder van Nederland en wil nog verder groeien.
T-Mobile Nederland is bezig 1 miljoen huishoudens te voorzien van supersnel internet via het netwerk van Open Dutch Fiber, met name in steden als Amsterdam, Delft, Haarlem, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven. In totaal kan het bedrijf nu supersnel internet bieden aan meer dan 3,3 miljoen huishoudens. Het is uiteindelijk de bedoeling dat alle huishoudens en bedrijven in ons land supersnel internet kunnen kiezen bij T-Mobile Nederland.
In september werd bekend dat T-Mobile Nederland wordt overgenomen door de investeerders Apax Partners en Warburg Pincus voor 5,1 miljard euro. Het Britse Apax en het Amerikaanse Warburg Pincus trekken gezamenlijk op bij de overname van T-Mobile Nederland. Ze krijgen daarbij de 75 procent in handen die Deutsche Telekom in bezit had, maar ook het resterende belang van het Zweedse Tele2 in T-Mobile Nederland. Volgens Abildgaard moet de overname voor het einde van het eerste kwartaal worden afgerond.
Abildgaard zei verder dat T-Mobile Nederland goed is voorbereid op hybride werken nu de coronamaatregelen steeds verder worden versoepeld. De werknemers hebben zich volgens hem goed aangepast aan dat hybride model, waarbij deels thuis en deels op kantoor wordt gewerkt. Er zijn veel veranderingen aangebracht in de inrichting van kantoorruimtes om beter te kunnen werken en volgens Abildgaard is een goede balans tussen werk en privé van groot belang voor het personeel.
Resultaten Booking overtreffen eigen verwachtingen
Booking is voor zijn inkomsten onder meer afhankelijk van commissies op hotel- en kamerreserveringen via zijn sites. De totale omzet van het bedrijf steeg met 141 procent tot 4 miljard dollar, omgerekend ruim 3,5 miljard euro. Er werd een nettowinst behaald van 618 miljoen dollar. Tijdens de crisis leed het bedrijf nog verliezen vanwege de reisbeperkingen.
Fogel benadrukte dat de resultaten beter waren dan waar het bedrijf rekening mee hield. Evengoed verwacht hij dat corona een negatieve invloed zal blijven hebben op de reistrends dit jaar.
Marges ForFarmers blijven onder druk staan
De oplopende prijzen voor grondstoffen en energie zorgen voor hoofdbrekens bij voederbedrijf ForFarmers. Daardoor daalde de winst, terwijl de omzet nog wel opliep.
De onderneming had het vorig jaar lastig om de hogere kosten volledig doorberekend te krijgen waardoor de winstmarge onder druk stond. Wat daarbij meespeelde is dat het voor boeren sowieso lastiger is geworden om te ondernemen. Ook dierziektes, zoals de rondwarende vogelgriep, spelen daar een rol in. Het bedrijf verwacht ook dat de grondstof- en energieprijzen hoog blijven, mede gezien de "zorgwekkende politieke situatie" rondom Rusland en Oekraïne.
De omzet van 2,7 miljard euro was 13,5 procent meer dan een jaar eerder. Daarbij werden de opbrengsten vooruit geholpen door overnames en hogere prijzen. Dat was vooral in Nederland en België het geval. In Duitsland en Polen gingen de zaken ook beter, geholpen ook door hogere afzetprijzen. In het Verenigd Koninkrijk werd minder verkocht.
Qua volume zag ForFarmers de totale afzet dalen tot 9,7 miljoen ton. Die daling kwam vrijwel volledig op het conto van de Britten. Mengvoer, het belangrijkste product van ForFarmers, werd wel ietsje meer verkocht.
Volgens topman Yoram Knoop, die in april vertrekt bij het bedrijf, zullen de marges ook dit jaar onder druk blijven staan. Vooral in de eerste helft van het jaar zal het bedrijfsresultaat op jaarbasis flink lager uitvallen, voorspelt hij. Het bedrijf gaat ook zijn eigen strategie evalueren en waar nodig aanscherpen. De uitkomsten daarvan worden in de loop van het jaar bekend.